Ledig lat lördag

Det var längesen det var någon ledig lördag i huset, dagen har spenderas på Arcus fyndmarknad. Det är lite för mycket folk för mig på sådana ställen, men visst finns det mycket fina saker.
Det blev lite formar och skålar inhandlade. Men inga glas som ju tanken var. Hittade inga som kändes bra.

Nu blir det att taktikvila i soffan lite inför kvällens maskerad.,
Lite bilder från förra helgen..



Golvets åsar påbörjas

Hela taket!

Segergesten när taket var klart! Laine B med torn börjar ta sig...

Inred med naturen

Godmorgon!
Jag har inredningsrädsla, jag är rädd att inreda fel. 68m2 som ska inredas, allt ifrån färg till textilier, och helst ska det inte behövad göras om på några år. Vad ska man välja? I expressen har de en artikel om att inreda med naturmatrial. De visar bilder på renskinn. Just det var redan bestämt, två bruna renskinn ska beställas från jokkmokk man är alltid mer eller mindre trendig kan jag tro.
Jag funderar fortfarande på detta trägolv och vad jag ska behandla det med.
I helgen blir det bygge igen, sista rycket- men ännu ligger inte isen.

Ett av mina loppisfynd, ett älghorn. Vi får se vad det ska användas till.
Byebye

Jag tapetserar ett bord första gången

Jag har tjatat länge nu om att jag vill pyssla. Jag har inte pysslat sedan tonåren, påhejjad av en tjejkompis som enligt mig kan allt om inredning så var det på tiden att jag kom igång. Jag fick möblera om lite för att få plats med mitt pyssel. Helst av allt hade jag velat ha ett rum där jag kunde ha en liten hobbyverkstad. Men så litet som vi bor (eller så som vi förvaltar kvadraten) är det blott en dröm.

Mitt första pyssel skulle bli att tapetsera ett slagbord- men på alla återvinningar jag var fanns det inget slagbord som föll mig i smaken- så det blev en serveringsvagn! 

Jag hittade några tapeter på återvinningen sedan fick jag lite prover från olika affärer. Jag köpte limm i pulverform, så jag blandade bara ut en tiondel av vad paketet- blev ändå drygt tre deciliter. Och en slickepott fick tjäna som skrapa.


Varv ett


Förbereder varv två


Dagen verk- Blev inte inte riktigt nöjd, så jag slutade för dagen för att kunna fortsätta någon annan dag med mer inspiration.


Bordet går i blått, brunt, vitt. Jag blev inte klar, och inte helt nöjd, men tyckte det var roligt, det är väl det viktigaste?

Tidsbrist...

Jag börjar få smått panik att vi inte kommer hinna det vi tänkte innan isen. Jag tror vi har max 2 helger kvar att jobba innan den kommer.
Så ifall det är någon av er som läser som känner att ni har lite extra tid över,  och vill hjälpa, så hojta gärna till :).
Det som blir gjort blir gjort.  



Visst blir taket snyggt!

4 fönster

Här förbereds det för fönster och panel



Panel uppe, och fönsterna kommer strax på plats. Fasta fönster i finland är tydligen öppningsbara- som jag sagt tidigare- olik standard helt enkelt. Inte mig emot denna gång ialla fall :)

Vädra taket

Det är hela tre "skorstenar" på bygget- för att vädra taket. 
Mina ledord när vi talar om bygget tror jag börjar bli- Blir det kallt? Kommer det mögla? Jag vill inte att det regnar in! Alla börjar nog bli less det, för det börjar komma fler och fler- nej det blir inte kallt, innan jag ens har frågat :)



Titta så klart det ser ut från denna sida...


Inte så mycket från den här :/.
Bara så ni vet- taket är faktiskt helt klart nu- förutom lite takplåt som behövdes beställas, men ett av mina mål är uppnådda :). Taket på innan vintern- Checked!

Shingel helg

Bilder på början av takläggningen, som jag sa i tidigare inlägg så är den fortfarande inte klar pga av för lite varor och frånvarande säljare. Men till helgen smäller det!(hoppas jag i alla fall).
Mina tankar börjar luta mer och mer åt inredningshållet... Oj vad jag längtar till dess vi har hunnit så långt. Ja, till våren kanske.

Förresten, när jag fyllde år. Fick jag ungefär 80 gratulationer på Facebook, jag tänkte att man kunde önska sig en timmes jobb av alla som grattade mig. Så går ialla fall målningen fort i sommar.. Tror ni nån kommer?



Shinglet var kanske inte det mest ekonomiska valet när det gäller tid- men det blir väldigt snyggt!

Det börjar bli kallt...

Halva oktober har gått. Vi är bara ute på helgerna, snickaren är hela veckorna. Den finska standarden är inte som den svenska när det kommer till förnster och likande- absolut inte att den är dålig. Men det behövs andra redskap. 

När takläggaren var ute och la taket kom en stor besvikelse. Vi hade fått för lite av både shingel, nockpapp och även takfotsplåt. Drygt en vecka tog det innan vi fick kontakt med säljaren :/,
Nu tar snickaren en välbehövlig semester ett tag- vi kommer jobba på helgerna. Bjuder på en till bild idag. Tagen från stranden.

Reglar av torn





Vinden viner i vindskivor


Vindskivor *3 kommer på plats. Blev väldigt snyggt!

Igår var min fd svåger ut och kollade bygget och fotade lite (mycket). Jag började blogga för att slippa maila min syster alla bilder- och nu såg hennes exman bygget irl före henne.;).

Vi har blivit bjudna på en 30års fest till helgen :), så är lite tvåeggad om hur man ska göra. Tror tyvärr inte att vi kommer hinna åka, sedan att man ska upp 6 på söndag morgon för att jobba känns väl lite sådär. Jaja, vi ska prata mer om det ikväll.

Nu ska jag läsa skola :)Byebye

Takläggning del II


Nej- Vi ska inte ha smurfblått tak, detta är takduken som ligger innat shinglet.
Det föjde med mycket duk- men tyvärr inte nog shingel- och då har ändå en takläggare lagt det- inget onödigt svinn alltså. Jaja Det går ju att köpa till själv. Men just nu regnar det igen, så ingen takläggning idag.

Bild på det blivande tornet! Det kommer bli så bra med det, jag är väldigt glad att vi gjorde det valet. Full takhöjd på en del av loftet känns mycket värt. Fast i tornet blir takhöjden 2,80m så det blir lite högre än "full" :D

Nu går bygget lite på halvfart, vi har flyttat hem och kommer inte kunna jobba lika intensivt på bygget längre :/

Takläggning del I


Avteckning av taket


Det spikas kors och tvärs (luftspalt) över plasten. för att kunna spika råspont.









7:40 Godmorgon!

7:40 PIP och arbetet är i fullt gång.
Idag blir det att spika ytterpanel om jag inte fått allt om bakfoten. Sedan kommer takläggaren och det ska börja shinglas. Tur att det är valt det tak som det är minst jobb med :/.

Tornet har gett oss lite huvudbry, eller det har tagit lång tid och varit pyssligt, i dålig arbetsställning. Men det blir himla maffigt :)

Igår jobbade till och med jag på taket, kan man inte tro.

Kommer ihåg för några år sedan då jag målade den här stugan, först sa mamma åt mig att jag inte fick prata i telefon när jag stog på stege. Sedan sa min kompis - Visst har du säkerhetssele? Gamla stugan har nästan platt tak och är max 2,5m upp i luften.

Nybygget blir 6,2...