Balkar!


På mm rätt ska det vara

Grus läggs på markisoleringen...





Balk lyfts på plats...



Sista stora balken på plats!



Alla balkar på plats :D

All balk på plats förutom två små bitar- dom får vänta till isen gått...:)

Markisolering *2





Markisolering 2*5 cm läggs ut omlott under balkarna... Under det balkarna ska vara

Glad påsk! Jobbar starkt...

Jag jobbar starkt för att få in en bild på ritningen på stugan.. men,, det går väl sisådär får jag väl säga, kan inte ändra formatet :( . Får återkomma imorgon med det...

Glad påsk!

Tidsåtgång hittills...

Jag försökte räkna ut hur många timmar det tagit fram till detta stadie... Jani, Andra utgrävningen (den efter att det hade varit så kallt) gjordes 31a mars, de här bilderna är tagna tidigt  (vid 8-9) den 3e april. Dom har varit minst två som jobbat med "bygget" ca 8h/ dag...


Stor traktor (L90) som fick köra sicksack..:D


Väldigt glad över mammas sambo som har mångenårs erfarenhet av byggen!


Plattas och planas- på mm nivå. Och detta är bara steg ett!


Utsikten från

Igår började jag kolla gardiner..:P, Okej jag kanske hoppade lite i tiden med- det är liksom roligare saker..;) Eller i alla fall mer greppbara saker :)

Avverkning 12-10-2010

Vi bestämde oss faktiskt att bygga stugan innan vintern, det var bara modellen som vi bestämde senare.
I oktober var vi ut och fällde träd som växte på "stug grunden".

Vi åker ut till stugan för att avverka träd där stugan ska stå.. Före bild
Före bild

Träd som ska tas ned
Träd som ska fällas...


Det är lätt att dra ris när det är barmark- Fast de största träden sparade vi till vintern- de var för nära gamla stugan. Så då behövde vi hjälp att fälla...
Det var så mycket sand invuxet i träden, så att motorsågen blev slö nästan direkt... om jag inte missminner mig hade vi med två stycken sågar. Jag får för övrigt inte använda motorsågen- utan jag får dra ris och bränna...


Efter- det öppnas upp lite :)
Obligatoriskt att elda riset direkt- alltid skönt att ha det gjort


Efter 12-10-2010
Efter bild


Platsen stugan ska stå på
Just nu är det bara en massa sand där den här bilden är tagen... :)

Kan väl tilllägga att oktober är ganska sent för oss att vara i stugan, men inte tog vi upp båten då inte, utan vi väntade tills isen lagt sig några veckor senare och fick sen såga och krana upp båten. Det ska inte vara för enkelt.
Jag har tyvärr inga bilder från detta :( (illa illa)

Igår (18/4-11) såg vi att isen gått upp utanför oss.. Kanske sjösättning på ett par veckor alltså..:)

Markeberedning fortsättning...

Träffade ett par gamla tjejkompisar idag, och sa att jag då hade startat en blogg om bygget. Än så länge kommer den ju vara ganska tråkig med bara massa markberedning. MEN i alla bloggar jag har hittat om stugbyggen och timmringar så finns det inget markarbete medtaget. Jag visste att det var mycket jobb- men inte SÅ mycket jobb :P.

Vill försöka få med hur mycket det är att göra innan man egentligen tycker att det sätts igång...

Så ni får stå ut med markberedningsbilder så länge... Vill ni inte det, återkom efter midsommar typ:)


Kantbalken bärs över- väger ca 1,2ton

På måndagen (28-/3) kom vi på att det underlättade enormt mycket ifall vi satte kantbalk under kanten på stugan, då slapp vi i alla fall 20 plintar. Vi beställde måttbeställd kantbalk från ett företag i älvsbyn som kunde leverera redan samma torsdag! Lite omständigt att få över 9,2m balk. Tyvärr vill inte så många lastbilschafförer köra isväg..:(

Kanske ska säga att varför det blev sån panik med det mesta var att grundritningarna kom först fredagen 25/3, 6 dagar senare var alltså kantbalken ute.


Vi lär av vårat misstag och lägger ut markisolering när vi gör natt i bygget den här gången...  Kolla hur mycket snö det är ännu!

Som jag skrev i inlägget tidigare (eller om det var på en bild) så fick vi gräva om marken för att tjälen kröp så långt ner igen (var 20- i en vecka). Vi lärde av vårat misstag och fick i panik ut markisolering till ön för att lägga ut inför natten.


Med sammaleveranssom markisoleringenkom även ett ton (?!) cement- som vi ska ha när vi gjuter plintarna.- Gjutrören är redan införskaffade(de kunde man ju ta i bil)
Samtidigt som markisoleringen kom passade vi även på att beställa ett ton cement. Detta ska användas till plintar och gjutningen under tullikivin. Min stora ångest nu är att den ska bli fuktig och att det ska bara bli en kubik cement:/. Då får jag ställa mig och skulptera den istället för att vara byggherre.


Tur att isen var tjock

Balkarna fick ställas på SJ pallar till vi hade förberett klart inför dom.
Ska kanske nämna att isvägen blev mätt med en isborr som var 110cm lång- det gick att borra igenom isen på två ställen på hela sträckan.

Markberedning 2011 03 31

Tjälen grävs ut- för andra gången. Det blev 20 grader kallt efter första. Där rök alla utfyllnadsmassorna...:S
Tjälen grävs ut för andra gången...


Fick hjälp av sambons farbror med grävningen= extra lyx.



Lite av alla massor


Vy från stranden

Spegelvänd Laine B med torn

Vi bygger stugan ute på en ö och har i början av vintern börjat spola väg och ploga brett för att kunna köra ut med stora maskiner på isvägen. Men det betyder alltså att vi hade lite tidsbudget med att kunna få ut så mycket saker till bygget som möjligt innan isen blev för svag...

Detta är liknade som vi har tänkt oss
http://www.kontio.fi/fin/Hirsitalot/Kaikki-talot/hirsihuvila_Laine-(parvella).634.m247.html

Välkommen!